Musiikkiterapia ja musiikkikasvatus
  • TERVETULOA
  • MUSIIKKITERAPIA
  • MUSIIKKIKOULU
  • SÄVELMETSÄN TIIMI
    • YHTEYSTIEDOT
  • English
  • Työnohjaus
  • Referenssejä
  • Oppilaiden lukukausikalenteri
  • Sävelmetsän blogi
  • TERVETULOA
  • MUSIIKKITERAPIA
  • MUSIIKKIKOULU
  • SÄVELMETSÄN TIIMI
    • YHTEYSTIEDOT
  • English
  • Työnohjaus
  • Referenssejä
  • Oppilaiden lukukausikalenteri
  • Sävelmetsän blogi

           Musiikkiterapia 


​Mitä musiikkiterapia on?

Musiikkiterapia on monipuolinen sekä psyykkisellä että toiminnallisella tasolla toimiva musiikkiin ja vuorovaikutukseen perustuva terapiamuoto, joka sopii kaikenikäisille, esim. aikuisille psykoterapian tapaan toimivana terapiana, lapsille ja nuorille tukemaan tasapainoista psyykkistä kehitystä ja auttamaan esim. oppimisvaikeuksissa sekä edistämään vuorovaikutustaitoja ja kielellistä kehitystä. Musiikkiterapia sopii myös erinomaisesti henkilöille, joilla on muistisairaus sekä kehitysvammaisille.

​Musiikkiterapiaan osallistuminen ei edellytä aikaisempaa musiikkiharrastusta tai "musikaalisuutta". Musiikkiterapiassa musiikki toimii vuorovaikutuksen välineenä. Musiikkiterapia on taideterapian muoto, jossa hyödynnetään musiikin monipuolisia vaikutuksia esim. masennuksesta toipumisessa ja tunteiden käsittelyssä.

Kenelle musiikkiterapia sopii?

Musiikkiterapia on psykoterapian erityissovellus, jossa on keskustelun lisäksi mahdollista käyttää myös musiikkia, joten musiikkiterapia sopii useimmille tavallisen psykoterapian osa-alueille esim. masennuksen hoitoon henkilöille, jotka haluavat syventää terapian vaikutusta musiikin tuomien mahdollisuuksien avulla. Lisäksi musiikkiterapiaa voidaan käyttää myös toiminnallisena terapiana esim. neurologisessa kuntoutuksessa. Aikuisten ja nuorten musiikkiterapia on usein psykoterapian tapaan keskustelupainotteista ja esim. puhumattoman erityislapsen kanssa musiikki itsessään voi toimia kommunikaation välineenä ja musiikillinen vuorovaikutus edistää puheen kehitystä. Musiikin käyttö musiikkiterapiassa on aina yksilöllistä ja asiakaslähtöistä. Musiikkiterapia sopii monipuolisesti kaikenikäisille. Jos mietit, voisiko musiikkiterapia olla sinulle tai esim. lapsellesi sopiva terapiamuoto niin sovitaan soittoaika tai tapaaminen ja kartoitetaan musiikkiterapian mahdollisuuksia tarkemmin.

Musiikkiterapiatiedustelut: miina.virtanen@savelmetsa.fi / 041-4523780.

Lisätietoa musiikkiterapiasta Suomen Musiikkiterapiayhdistys ry:n sivuilla: https://www.musiikkiterapia.net/index.php/mita-musiikkiterapia

Sävelmetsän terapeutin esittely

Miina Virtanen (s. 1979) on valmistunut musiikkiterapeutiksi Münsterin yliopistolta Saksasta erinomaisin arvosanoin v. 2010, lisäksi Miina on valmistunut työnohjaajaksi ja johdon työnohjaajaksi.
​
"Terapeuttina olen lämminhenkinen ja helposti lähestyttävä. Luon terapiaan turvallisen ja rauhallisen ilmapiirin, huomioin jokaisen asiakkaan yksilölliset toiveet ja pyrin tukemaan asiakkaan edistymistä parhaalla mahdollisella tavalla."

Lisätietoja terapeutista löytyy kohdasta "Sävelmetsän tiimi."

Sävelmetsän musiikkiterapiat pidetään joko Olarin toimitilalla tai asiakkaan osoittamassa paikassa, esim. kouluilla, päiväkodeilla tai hoivakodeissa. Terapiat onnistuvat tarvittaessa myös verkon kautta. Musiikkiterapiat tilattavissa myös Nurmijärven alueelle.

Sävelmetsän musiikkiterapiatila

Sävelmetsän viihtyisä 36-neliöinen toimitila sijaitsee Espoon Olarissa hyvien kulkuyhteyksien päässä. Tilasta löytyy paljon erilaisia soittimia, mm. kaksi pianoa, sähkörummut, akustinen kitara, sähkökitara, basso, erilaisia kielisoittimia ja piensoittimia. Kuvia toimitilasta löytyy Instagram-tililtämme (savelmetsa), tervetuloa seuraamaan!

Musiikkiterapiaa KELA:n maksamana

Sävelmetsällä on KELA:n sopimus musiikkiterapian palveluntuottajana (vaativa lääkinnällinen kuntoutus), lisätietoja https://www.kela.fi/vaativa-laakinnallinen-kuntoutus ja 16-25-vuotiaiden nuorten kuntoutuspsykoterapian palveluntuottajana: https://www.kela.fi/kuntoutuspsykoterapia-nain-haet. Asiakkaan maksettavakasi jäävä omavastuuosuus Kelan nuorten 16-25-v. kuntoutuspsykoterapiassa musiikkiterapiana on 44 euroa / 45 min. sis. alv. 24%. Kaksoiskäynneissä (2x45 min.) toisen 45-minuuttisen omavastuu on 20 euroa sis. alv. 24%. 

Kelan maksamat musiikkiterapiat
voidaan toteuttaa Sävelmetsän toimitilalla Olarissa, verkon kautta ja ovat tilattavissa laitoskäynteinä esim. kouluille.

​Musiikkiterapiaa on mahdollista saada Kelan maksamana lääkärin lähetteellä. Kysyttehän musiikkiterapian mahdollisuutta kuntoutujan lääkäriltä, tarvittaessa voimme sopia esim. kolmen käynnin arviointijakson itse maksavana arvioimaan musiikkiterapian toimivuutta kuntoutujalle ennen KELA-kuntoutuksen aloitusta.


Musiikkiterapia itse maksaville asiakkaille

Musiikkiterapiaa on mahdollista tilata myös itse maksavana, tällöin terapian hinta Olarin toimitilalla on aikuisille yli 18-vuotiaille 88 euroa / 50 min. ja 98 euroa / 60 min. ja lapsille/nuorille 88 euroa/40 min. tai 78 euroa / 30 min. sis. konsultaation ja yhteistyön perheen kanssa, hinta sisältää arvonlisöveron 24%. 
Ensimmäisen tutustumis- ja kartoituskäynnin hinta on 88 euroa 40-60 min sis. alv. 24%.
​
Fysioakustinen hoito

Sävelmetsän toimitilalla on fysioakustinen patja ja fysioakustista hoitoa voidaan käyttää osana musiikkiterapiaa. Fysioakustinen hoito on matalataajuusvärähtelyyn (siniääni) perustuva tieteellisesti tutkittu hoitomuoto, jota voi käyttää esim. stressiperäisten oireiden, kivun ja unihäiriöiden hoidossa.​ Matalataajuusvärähtelyhoidon aikana asiakas rentoutuu fysioakustisella patjalla, josta värähtely välittyy kehoon vaikuttaen lihas- ja solutasolla. Yleensä jo yhden hoitokerran jälkeen havaittava tulos on ollut rentouttava ja lihasjännitystä merkittävästi vähentävä. Hoidon aikana kuunnellaan yleensä myös hoitoa tukevaa musiikkia. Hoito auttaa erityisesti henkilöitä, joiden on vaikea rentoutua fyysisten ja / tai psyykkisten oireiden takia ja hoito soveltuu hyvin stressiperäisten oireiden hoitoon sekä kipu- ja jännitystiloihin. Hoito ei sovellu raskaana oleville ja henkilöille, joilla on sydämentahdistin tai vakava sydänsairaus, verenvuototauti, vakava tulehdustila tai psykoottisuutta.