Sävelmetsän musiikkiterapia on Kela-korvattava nuorten 16-25(/28)-v. kuntoutuspsykoterapiamuoto - muut ikäryhmät voivat osallistua Sävelmetsän musiikkiterapiaan omakustanteisesti
Kenelle musiikkiterapia sopii?
Musiikkiterapia psykoterapian erityissovelluksena
Musiikkiterapia sopii kaikenikäisille auttamaan samoissa haasteissa, joihin myös tavanomaista psykoterapiaa käytetään, esim. 16-25(-28)-vuotiaille nuorille musiikkiterapiaa on saatavilla Kelan kuntoutuspsykoterapiana esim. masennuksen hoitoon ja itse maksaville aikuisille psykoterapian erityissovelluksena.
Musiikkiterapiaa henkilöille, joilla on erityistarpeita, esim. muistisairaudet tai autismin kirjo
Lisäksi Sävelmetsältä järjestää esim. tukea antavaa musiikkiterapiaa muistisairaille tai kielen kehitystä ja vuorovaikutustaitoja edistävää musiikkiterapiaa esim. autismin kirjon lapsille ja oppimisvalmiuksia edistävää musiikkiterapiaa päiväkoti- ja kouluikäisille.
Musiikkiterapiaan osallistuminen ei edellytä musiikin harrastuneisuutta tai vaadi erityistaitoja - musiikkiterapia on sopiva hoitomuoto useimmille
Musiikkiterapiaan osallistuminen ei edellytä aikaisempaa musiikkiharrastusta tai "musikaalisuutta". Musiikkiterapiassa musiikki toimii vuorovaikutuksen välineenä ja apuna erilaisten tunteiden käsittelyssä ja auttaa edistämään terapian vaikutusta. Musiikkiterapiassa käytetään asiakkaan toivomia menetelmiä, esim. keskustelu, musiikin kuuntelu ja siihen liittyvä keskustelu, soittaminen, laulaminen, omien kappaleiden tekeminen, musiikkirentoutus fysioakustisella patjalla, musiikki- ja mielikuvatyöskentely, musiikkimaalaus jne.
Musiikkiterapia on taideterapian muoto, joka auttaa parantamaan elämänlaatua
Musiikkiterapia on taideterapian muoto, jossa hyödynnetään musiikin monipuolisia vaikutuksia esim. masennuksesta toipumisessa tai toiminnallisten valmiuksien edistämisessä. Musiikkiterapialla voidaan auttaa hyvin erilaisia asiakasryhmiä lapsista aikuisiin sekä psyykkisissä että muuhun toimintakykyyn liittyvissä haasteissa. Tavoitteena on aina asiakkaan elämänlaadun, esim. mielialan, parantaminen osallistujan omat tarpeet ja lähtökohdat huomioiden. Psykoterapeuttisesti orientoituneessa musiikkiterapiassa osa tunneista saattaa sisältää myös ainoastaan keskustelua mikäli asiakas niin toivoo - musiikin käyttö ei siis aina ole pakollista vaan mahdollisuus syventää terapiaprosessia.
Nuoret ja aikuiset
Sävelmetsän tarjoaa musiikkiterapiaa psykoterapian erityissovelluksena, jossa on keskustelun lisäksi mahdollista käyttää myös musiikkiterapian menetelmiä. Musiikkiterapia sopii useimmille tavallisen psykoterapian osa-alueille esim. masennuksen hoitoon henkilöille, jotka haluavat syventää terapian vaikutusta musiikin tuomien mahdollisuuksien avulla. Aikuisten ja nuorten musiikkiterapia sisältää psykoterapeuttista keskustelua ja musiikkiterapian menetelmiä asiakkaan toiveiden mukaisesti.
Kela korvaa musiikkiterapiaa kuntoutuspsykoterapiana 16-25(-28)-vuotiaille
Pääosin Sävelmetsän musiikkiterapia on Kelan kuntoutuspsykoterapiaa, joka on suunnattu 16-25(-28)-vuotiaille nuorille. Terapiaa voi jatkaa kolme vuotta 28-vuotiaaksi saakka mikäli terapiahakemuksen on tehnyt viimeistään 25-vuotiaana. Kelan kuntoutuspsykoterapiassa asiakkaan maksettavaksi jää omavastuuosuus, ks. hinnasto tämän sivun alalaidassa.
Kelan maksamat musiikkiterapiat voidaan toteuttaa Sävelmetsän toimitilalla Olarissa ja osittain myös verkon kautta. Musiikkiterapiaa on mahdollista saada Kelan maksamana lääkärin (yksityinen tai julkinen) lähetteellä. Katso allaolevasta linkistä, miten 16-25-vuotiaiden kuntoutuspsykoterapiaan haetaan: www.kela.fi/kuntoutuspsykoterapia-nain-haet
Lapset
Musiikkiterapiaa voi käyttää myös lapsille, esim. puhumattoman erityislapsen kanssa musiikki itsessään voi toimia kommunikaation välineenä ja musiikillinen vuorovaikutus edistää puheen kehitystä. Vahvaa erityisosaamista Sävelmetsällä on vuorovaikutustaitojen edistämisestä musiikkiterapian avulla esim. autismin kirjon lasten terapia sekä oppimisvalmiuksien edistäminen.
Kysy lisää!
Jos mietit, voisiko musiikkiterapia olla sinulle tai esim. läheisellesi sopiva terapiamuoto niin sovitaan soittoaika tai tapaaminen ja kartoitetaan musiikkiterapian mahdollisuuksia tarkemmin.
Sävelmetsän musiikkiterapian viitekehys on psykodynaaminen ja integratiivinen.
Sävelmetsän terapeutin esittely
Miina Virtanen (s. 1979) on valmistunut musiikkiterapeutiksi Münsterin yliopistolta Saksasta erinomaisin arvosanoin v. 2010, lisäksi Miina on valmistunut työnohjaajaksi (STOry) ja on myös Suomen musiikkiterapiayhdistyksen hallituksen jäsen. "Terapeuttina olen lämminhenkinen ja helposti lähestyttävä. Luon terapiaan turvallisen ja rauhallisen ilmapiirin, huomioin jokaisen asiakkaan yksilölliset toiveet ja pyrin tukemaan asiakkaan edistymistä parhaalla mahdollisella tavalla."
Lisätietoja terapeutista löytyy kohdasta "Sävelmetsän tiimi."
Sävelmetsän musiikkiterapiatila
Sävelmetsän musiikkiterapiat pidetään pääosin Sävelmetsän Olarin toimitilalla, lisäksi Sävelmetsällä on asiakaspaikkoja varattuina laitoskäynteihin. Sävelmetsän viihtyisä 52-neliöinen toimitila sijaitsee Espoon Olarissa osoitteessa Ylistörmä 4 hyvien kulkuyhteyksien päässä. Tila sijaitsee katutasossa ja siihen on esteetön pääsy ja oma pysäköintipaikka on heti oven edessä. Tilasta löytyy paljon erilaisia soittimia, mm. kaksi pianoa, sähköurut, sähkörummut, akustinen kitara, sähkökitara, basso, ukulele, erilaisia kielisoittimia ja piensoittimia sekä fysioakustinen patja. Kuvia toimitilasta löytyy Instagram-tililtämme (savelmetsa), tervetuloa seuraamaan!
Fysioakustinen hoito
Sävelmetsän toimitilalla on fysioakustinen patja ja fysioakustista hoitoa voidaan käyttää osana musiikkiterapiaa. Fysioakustinen hoito on matalataajuusvärähtelyyn (siniääni) perustuva tieteellisesti tutkittu hoitomuoto, jota voi käyttää esim. stressiperäisten oireiden, kivun ja unihäiriöiden hoidossa. Matalataajuusvärähtelyhoidon aikana asiakas rentoutuu fysioakustisella patjalla, josta värähtely välittyy kehoon vaikuttaen lihas- ja solutasolla. Yleensä jo yhden hoitokerran jälkeen havaittava tulos on ollut rentouttava ja lihasjännitystä merkittävästi vähentävä. Hoidon aikana kuunnellaan yleensä myös hoitoa tukevaa musiikkia. Hoito auttaa erityisesti henkilöitä, joiden on vaikea rentoutua fyysisten ja / tai psyykkisten oireiden takia ja hoito soveltuu hyvin stressiperäisten oireiden hoitoon sekä kipu- ja jännitystiloihin. Hoito ei sovellu raskaana oleville ja henkilöille, joilla on sydämentahdistin tai vakava sydänsairaus, verenvuototauti, vakava tulehdustila tai psykoottisuutta.